Muistokivi pystytetään kestämään sukupolvien ajan. Kivi on kestävä aine, silti sitä kannattaa huoltaa. Se vanhenee arvokkaasti, kun sitä hoidetaan oikein.

Kivi on huokoista materiaalia, joka kerää itseensä likaa ja sammalta. Kiveen kaiverretut tekstit likaantuvat ja kuluvatkin vuosien kuluessa.

Puiden alla olevat kivet ovat erityisen alttiita puista tihkuville aineille. Kiven pinnalla ne antavat hyvän kasvupohjan pienille sammalille ja jäkälille, jotka usein näyttävät mustalta lialta ja peittävät kaiverrettuja tekstejä ja kultauksia.

Kiven pinta kannattaa pestä vuosittain harjalla ja runsaalla vedellä. Hiottu pinta naarmuuntuu helposti, joten teräsharjaa ei kannata käyttää. Harjaaminen kuluttaa kultauksia, joten niiden kohdalla on oltava erittäin varovainen.

Karheat pinnat keräävät koloihinsa enemmän likaa, sammalta ym. Hiomattomat pinnat kestävät kovempaa harjaamista. Jos vanhan tekstin varovainen pesu ei auta, ja teksti tuntuu häviävän, kannattaa kiviliikkeiltä tilata uudelleen kultaus tai hopeointi. Tekstienkin kohdalla puiden alle sijoittuneet kivet ovat alttiimpia ja vaativat entisöimistä useammin.

Kiven pesu ja vanhojen tekstien uudelleen kultaus on usein ajankohtainen uusia tekstejä kaiverrettaessa. Kivi joudutaan puhdistamaan kaiverrusalueelta ja alue erottuu selvästi, jos koko kiven pintaa ei puhdisteta. Uusi kirkas kultaus saa vierellään nuhruiset tekstit näyttämään likaisilta.

Haudoille vietävistä kynttilöistä voi olla myös harmia. Kiveen kohdistuva paikallinen kuumuus voi lohkaista kiveä. Kivelle mahdollisesti valuva steariini imeytyy kiven huokosiin. Steariini ja noki onkin erittäin vaikeita saada kokonaan pois kivestä.

Joskus on tarpeen tilata perusteellinen kiven pesu. Parhaaseen lopputulokseen päästään kun työ teetetään kivialan ammattilaisilla. Heillä on kokemusta pesutavoista ja –aineista. Kun työssä joudutaan käyttämään erityisen tehokkaita pesuaineita, tulee usein välttämättömäksi myös tekstien uudelleen kultaukset, koska pesuaineet syövät vanhat kultaukset.

Perushuollettu muistokivi vanhenee arvokkaasti, ja säilyy satoja vuosia sukupolvilta toisille. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kivi saakin vanheta. Uutuuttaan kiiltelevä satavuotias kivi tuntuu luonnottomalta. Aika ja historia saa kivessä näkyä.